Salta la navegació. Ves directament al contingut principal

Sou a:

  1. Inicio
  2. Qui som
  3. Història del Grup

Comença el contingut principal

19352023

Més de 80 anys d'història

El Corte Inglés pren el nom d'una petita sastreria fundada l’any 1890 i situada entre els carrers Preciados, Carmen i Rompelanzas, de Madrid. L’any 1935, Ramón Areces Rodríguez, avalat pel seu oncle César Rodríguez, compra la sastreria, i comença així la seva aventura empresarial.

RESUM DE LA NOSTRA HISTÒRIA

1935

Ramón Areces Rodríguez Compra d’una sastreria fundada el 1890 amb el nom El Corte Inglés.

1939

S'adquireix una finca al carrer de Preciados 3, Madrid. Comença una nova fase en destinar-se a la venda les plantes baixa, primera i part de la segona.

1940

Quan el negoci comptava amb set treballdors, Ramón Areces constitueix la societat El Corte Inglés amb el seu oncle César Rodríguez com a soci i primer president de l'empresa..

1945
1946

Reforma integral de l'edifici de Preciados, alhora que es posa en marxa una estructura de venda per departaments, pròpia d'uns grans magatzems.

1955

S'incorpora l'edifici confrontant de Preciados, 5. Amb el temps s’hi duen a terme ampliacions i modificacions successives amb la finalitat d'oferir una imatge moderna i d'acord amb les demandes i les necessitats de la societat.

1960

S'anuncia per primera vegada que “Ja és primavera a El Corte Inglés”.

1962

El Corte Inglés comença la seva expansió en la dècada dels seixanta i inaugura el segon centre, a la Plaça Catalunya de Barcelona. Al mateix temps obre centres a Sevilla i Bilbao.

1966

Ramón Areces es converteix en president de la companyia després de la mort de César Rodríguez.

Neix la targeta de compra d'El Corte Inglés; un concepte nou de pagament per facilitar la compra als clients.

1969

Es constitueix la societat Viajes El Corte Inglés que ofereix una àmplia gamma de serveis, a més de l’organització d'esdeveniments, congressos i convencions.

1972

Apareix imprès per primer cop l’eslògan “Si no queda satisfecho le devolvemos su dinero”.

1976

S'inaugura Óptica 2000, un espai dedicat a la comercialització de productes i serveis professionals relacionats amb la visió i l'audició. El 2019, El Corte Inglés va vendre la cadena al grup holandès Grand Vision.

1979

Se crea Hipercor, un concepte nou d'hipermercat camb seccions de tèxtil, basar, ultramarins, productes peribles i hostaleria. El 2017, s’aprova la fusió per absorció entre El Corte Inglés, S.A. i Hipercor, S.A., per millorar l’oferta comercial i aprofitar les sinergies.

Se celebra per primer cop a Barcelona la Cursa El Corte Inglés, la cursa més important d'Europa i una de les primeres del món. L’any 1994 va entrar al Llibre Guinness pel rècord de participació amb més de 109.000 inscrits.

1982

Es constitueix la Corredoria d'Assegurances del Grup El Corte Inglés, a vui, líder del seu sector.

1986

La Selecció Espanyola de Futbol protagonitza la campanya de publicitat de vestits d'Emidio Tucci sota el lema “Vestits de campionat”.

1988

Es constitueix l'empresa Informática El Corte Inglés, especialitzada en les tecnologies de la informació i les comunicacions. El 2020, la companyia es va vendre al grup francès Gfi.

1989

Isidoro Álvarez esdevé president del Consell d'Administració d'El Corte Inglés després de la defunció de Ramón Areces. Gran coneixedor del negoci, Álvarez va començar el seu camí com a treballador a El Corte Inglés mentre cursava els estudis universitaris en Ciències Econòmiques i Empresarials. Amb 24 anys va ser nomenat conseller de la societat i set anys més tard, conseller director general. Álvarez és el gran artífex del desenvolupament i l’expansió de la companyia.

1995

El Corte Inglés adquireix actius de la societat Galerías Preciados, empresa que durant dècades va ser el seu gran competidor en establiments comercials.

2000

Es llança una nova cadena de supermercats, Supercor, que ofereix qualitat i un gran assortiment en productes d'alimentació, neteja i perfumeria.

2001

S'inaugura a Lisboa, Portugal, el primer establiment comercial d'El Corte Inés a l'estranger. A més, s'adquireixen els nou centres de Marks & Spencer a Espanya i cinc hipermercats de Carrefour.

2002

Es posa en marxa Sfera, una cadena de botigues especialitzades en moda i complements que ofereix una gran oferta per a dona, home i nens.

El 2020, es va aprovar la fusió per absorció d’El Corte Inglés i Sfera, amb l’objectiu d’aprofitar les sinergies entre els diferents formats per guanyar en eficiència i rendibilitat.

2006

S'inaugura la primera botiga de Bricor, cadena especialitzada en bricolatge i decoració del Grup.

El 2019, El Corte Inglés absorbeix Bricor, amb la finalitat de millorar i complementar l’oferta comercial.

2010

S'amplia El Corte Inglés del passeig de la Castellana, Madrid, amb una gran oferta de moda i luxe, a més d’espais exclusius dedicats al servei del client.

S'inaugura a Madrid el primer Gourmet Experience, un espai gastronòmic que uneix firmes i cuiners de prestigi amb la venda de productes gourmet.

Dimas Gimeno Álvarez és nomenat president del Consell d'Administració d'El Corte Inglés

2014

El 14 de setembre mor Isidoro Álvarez després de vint-i-cinc anys com a president d'El Corte Inglés.

Dos dies més tard, Dimas Gimeno Álvarez és nomenat president del Consell d'Administració d'El Corte Inglés.

2015

Es llança el servei Clic&Express que permet fer la compra online i rebre la comanda al domicili en menys de dues hores o en la franja horària que triï el destinatari.

2016

El Corte Inglés celebra el seu 75è aniversari, sempre a l'avantguarda i com a referent en innovació, tecnologia, servei al client, garantia, qualitat i especialització.

2017

Es produeix la fusió d'El Corte Inglés i Hipercor.

S'inauguren restaurants singulars, com són Puertalsol o Las Nubes de Castellana, i nous espais dedicats a la venda de productes ecològics, com La Biosfera.

2018

El 14 de juny, Jesús Nuño de la Rosa és nomenat president del Consell d’Administració. Després d’haver desenvolupat tota la seva carrera professional en Viatges El Corte Inglés, en va assumir la Direcció General en 1998. Avui, Viatges El Corte Inglés és la líder del sector.

2019

El 10 de juliol, el Consell d’Administració nomena presidenta Marta Álvarez, filla d’Isidoro Álvarez. Amb el seu nomenament, la Presidència d’El Corte Inglés retorna a la família fundadora.

Marta Álvarez ja havia ocupat llocs de responsabilitat en diferents empreses i àmbits del Grup. Artífex de l’impuls i la renovació de les marques pròpies del Grup, ha promogut també importants avanços en sostenibilitat.

2020

El julio de 2020 es va constituir SICOR, la companyia de serveis integrals que engloba diverses activitats, des de la seguretat i les alarmes de la llar, fins a la neteja, el manteniment o la logística, entre moltes d'altres..

L'octubre de 2020, llancem la nova app i la tarifa plana, El Corte Inglés Plus. D'aquesta manera, canvia la forma de relacionar-nos amb els nostres clients, això obre el camí cap a una comunicació més personalitzada amb l'usuari digital.

2021
2022

Segellem un acord estratègic amb el Grup Mútua que adquireix una participació del 8% del capital d'El Corte Inglés, a més del 50,01% del grup Seguros El Corte Inglés. 

El lideratge al sector turístic es consolida després de la fusió de Viatges El Corte Inglés i Logitravel, amb l'objectiu de convertir-nos en la primera agència de viatges de parla hispana. 

Adquirim la cadena Sanchez Romero, que ajudarà a consolidar el posicionament com a líders en supermercats de qualitat. 

RESUM

 

L’origen d’un referent del comerç

El Corte Inglés pren el nom d'una petita sastreria fundada l’any 1890 i situada entre els carrers Preciados, Carmen i Rompelanzas, de Madrid. L’any 1935, Ramón Areces Rodríguez, avalat pel seu oncle César Rodríguez, compra la sastreria, i comença així la seva aventura empresarial.

El 1939, adquireixen una finca al carrer Preciados, 3 de Madrid, per destinar a la venda les plantes baixes, primera i part de la segona. Al juny de 1940, quan el negoci comptava amb set treballdors, Ramón Areces constitueix la societat El Corte Inglés, amb el seu oncle César Rodríguez com a soci i president de la companyia.

Entre els anys 1945 i 1946 es du a terme la primera reforma total de l'edifici, amb la qual la superfície de venda passa a ocupar un total de 2000 m2 distribuïts en cinc plantes. D'aquesta manera sorgeix la venda per departaments, pròpia d'uns grans magatzems. Entre els anys 1953 i 1955 s'incorpora l'edifici confrontant de Preciados, 5. Amb el temps s’hi duen a terme ampliacions i modificacions successives amb la finalitat d'oferir una imatge moderna i d'acord amb les demandes i les necessitats de la societat.

La dècada dels seixanta va ser clau per a El Corte Inglés, ja que va començar l’expansió pel territori nacional amb la inauguració de centres a Barcelona, Sevilla, Bilbao... Fins a mitjans dels 90, té lloc una fase de creixement del Grup, marcada per la diversificació de l’activitat comercial, que passa a prendre posicions en altres àmbits de negoci.

La dècada dels anys vuitanta va ser intensa per al Grup i va concloure amb la mort de Ramón Areces el 30 de juliol de 1989. Durant els anys previs, el president havia anat preparant el seu successor en la presidència, Isidoro Álvarez, qui des de 1966 ocupava el càrrec de consell director general, la qual cosa li va permetre conèixer a fons el Grup.

Els anys del creixement i l’expansió

Els anys d'Isidoro Álvarez en la presidència van estar marcats per un fort creixement, expansió del negoci i fites destacades com ara l'adquisició de Galerías Preciados i Marks&Spencer, el desembarcament dels grans magatzems a Portugal o la diversificació.

El 14 de setembre de 2014 mor Isidoro Álvarez. Dos dies més tard, el 16 de setembre, el Consell d'Administració d'El Corte Inglés nomena Dimas Gimeno Álvarez president de la companyia. El 14 de juny de 2018, Jesús Nuño de la Rosa és nomenat president del Consell d’Administració. 

El 10 de juliol de 2019 Marta Álvarez Guil és nomenada presidenta de la companyia en el consell d’administració.

L'any 2020 va estar condicionat per la situació derivada de l'alerta sanitària, que va obligar a cessar una part important de l'activitat de la companyia. El Corte Inglés va demostrar la seva capacitat d'adaptació i innovació per convertir els reptes en oportunitats i donar una nova empenta a les diverses àrees de negoci evolucionant cap a un model més alineat amb la digitalització i l'omnicanalitat, la diversificació i la sostenibilitat.

Un projecte innovador de futur

Tras un periodo de desafíos, El Corte Inglés demostró su capacidad de adaptación e innovación para convertir los retos en oportunidades y dar un nuevo empuje a las diversas áreas de negocio, evolucionando hacia un modelo más alineado con la digitalización y la omnicanalidad, la diversificación y la sostenibilidad.

Així, es van posar en marxa la nova app i la tarifa plana, El Corte Inglés Plus. D'aquesta manera canvia la manera de relacionar-se amb els clients i obria el camí cap a una comunicació més personalitzada amb l'usuari digital. També es constitueix SICOR, la companyia de serveis integrals que abasta diverses activitats, des de la seguretat i les alarmes per a la llar, a la neteja, i el manteniment, entre moltes altres.

La companyia va col·laborar amb les Administracions Públiques en projectes com el centre de vacunació de Covid-19 situat a les instal·lacions d'El Corte Inglés a Arapiles (Madrid), que es va integrar a la xarxa de centres públics per vacunar la població general i els empleats , i va estar operatiu durant tres mesos.

2021 va ser molt significatiu per a El Corte Inglés. Un any en què s'aconsegueix recuperar el pols i abordar nous projectes amb un gran potencial de futur, malgrat el complex context econòmic i les dificultats associades a les restriccions per la pandèmia. Els bons resultats permeten desenvolupar noves àrees d'activitat i establir aliances estratègiques amb operadors líders als seus sectors respectius.

Es segella un acord estratègic amb el Grup Mútua que adquiria una participació del 8% del capital d'El Corte Inglés, a més del 50,01% del grup Seguros El Corte Inglés. Es consolida el lideratge al sector turístic després de la fusió de Viatges El Corte Inglés i Logitravel, amb l'objectiu que la companyia es converteixi en la primera agència de viatges de parla hispana. I El Corte Inglés adquireix la cadena Sanchez Romero, que ajudarà a consolidar el posicionament com a líders en supermercats de qualitat.

Final del contingut principal